Artikel

Kristalina Georgieva Kekal Selaku Ketua IMF – Meskipun Terpalit Akan Isu Perubahan Data Ekonomi

Pertengahan September lalu, terdapat isu berhubung perubahan data pada laporan World Banks’s Doing Business 2018 dan edisi 2020 yang melibatkan kedudukan ekonomi China – di mana ia berlaku ketika Kristalina Georgieva bertugas selaku Ketua Eksekutifi Bank Dunia bagi tahun 2018.

Beliau yang kini merupakan Pengarah Urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) itu, isu tersebut secara langsung telah menjejaskan kreadibiliti pemimpin ekonomi global.

Bagaimanapun, pada makluman terkini – Georgieva dilaporkan akan terus kekal pada jawatan Ketua IMF. Keputusan ini diambil setelah pihak lembaga pengurusan mengkaji pertuduhan yang dikenakan ke atasnya.

Berdasarkan pertuduhan sebelum ini, WilmerHale firma guaman siasatan – telah laksana analisis ke atas 80,000 dokumen terlibat,  dan terdapat beberapa perubahan data telah dilakukan. Perkara itu membawa kepada kenaikan kedudukan China, di mana telah dinaikkan semula pada paras tangga ke-78.

Situasi ini seolah-olah menunjukkan pihak Bank Dunia ketika itu, memihak kepada China – untuk menghindari dari sebarang tekanan persoalan. Bagaimanapun, Kristalina tegas memaklumkan sebarang keputusan terdahulu tidak memiliki sebarang campur tangan politik dan menyelar dakwaan tersebut, ia digambarkan tidak berasas.