Artikel

Bermula Hari Ini – LPT2 Sasar Terima Kemasukan Sehingga 45,000 Kenderaan Sehari, Ke Pantai Timur

LPT2, Lebuh Raya Pantai Timur 2 Sdn. Bhd. ialah lebuh raya yang menghubungkan antara Jabor dan Kuala Terengganu, secara amnya antara Pantai Timur serta Lembah Klang – kini bersedia menerima kunjungan kenderaan sekitar 38,000 sehingga 45,000 sehari.

Seperti yang umum sedia maklum – bermula hari ini, kerajaan telah memberi kebenaran perjalanan rentas negeri dilaksanakan bagi seluruh negara. Bagaimanapun tindakan itu, perlu memenuhi kriteria dengan melengkapkan vaksinasi dan mengikuti aturan SOP.

Menurut Pengurus Perniagaan Wilayah LPT2, Suhaimi Samat pasukan petugas LPT2 bagi laluan sepanjang 184 kilometer ini telah memaklumkan ketersediaan bersama Polis Trafik dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk sebarang lonjakan jumlah kenderaan.

Pihaknya turut memperincikan, segala kemudahan pada laluan juga sentiasa dipantau dan melakukan pembersihan secara berjadual. Khususnya pada kebersihan tandas dan surau, susulan pembukaan fasiliti ini 24 jam sehari.

Melalui persediaan ini, kerjasama orang awam juga diperlukan untuk memastikan segala pergerakan berjalan lancar. Bagi semua pihak yang terlibat, diingatkan untuk sentiasa menyemak status risiko pada aplikasi MySejahtera, menjalani ujian saringan kendiri COVID-19 serta mengikuti SOP yang ditetapkan.