Artikel

Permohonan Pengeluaran i-Sinar KWSP Tanpa Syarat Masih Dibuka – Sehingga 30 Jun 2021

Sejak kebelakangan ini terdapat isu yang ditimbulkan untuk pengeluaran i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Bagi pengetahuan para pencarum, permohonan i-Sinar – pengeluaran akaun 1 KWSP ini masih lagi dibuka sehingga 30 Jun 2021. Maka bagi para pencarum yang berhasrat mengeluarkan sejumlah amaun tertentu, masih lagi boleh dilakukan.

Seperti yang umum ketahui, sejak 8 Mac lalu KWSP telah mula menerapkan permohonan i-Sinar tanpa syarat kepada semua pencarum. Ini merangkumi ahli KWSP pemastautin tetap dan bukan warganegara.

Perkara tersebut telah disahkan sendiri oleh Menteri Kewangan, Tengku Zafrul – di mana terdapat beberapa perincian dilakukan oleh pihaknya.

  • Pencarum yang memiliki simpanan RM100,000 dan ke bawah – boleh melakukan pengeluaran sehingga RM10,000. Pembayaran akan dilakukan secara berperingkat dalam tempoh 6 bulan, dengan bayaran pertama maksimum adalah sekitar RM5,000.

 

  • Manakala, bagi pencarum yang memiliki simpanan melebihi RM100,000 pula – boleh melakukan pengeluaran sehingga 10% daripada simpanan Akaun 1 mereka, jumlah pengeluaran maksimum adalah RM60,000. Pembayaran turut akan dilakukan secara berperingkat dalam tempoh 6 bulan dengan bayaran pertama maksimum adalah RM10,000.

Tindakan pengeluaran tanpa syarat ini secara tidak langsung memudahkan para pencarum yang terjejas disebabkan faktor pandemik COVID-19.

Permohonan ini masih dibuka dan sebarang perincian lanjut, para pengguna boleh layari pada pautan KWSP i-Sinar Online.