Hasil kejayaan melibatkan 159 bakat bumiputera pada pasaran tenaga Malaysia pada tahun lalu dengan perolehan pendapatan bermula RM5,000 – TalentCorp dan Yayasan Peneraju kini mencapai kesepakatan strategik untuk terus mengukuhkan pembangunan bakat bumiputera dalam arena digital dan pertumbuhan tinggi di Malaysia.
Melalui pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) ini, tumpuan dialihkan kepada pembangunan bakat yang dipacu sepenuhnya oleh keperluan industri, khususnya dalam bidang Kecerdasan Buatan (AI) dan teknologi tinggi. Inisiatif ini bukan sekadar melengkapkan kemahiran, malah menjamin kebolehpasaran melalui integrasi di bawah MyMAHIR dan National AI Council for Industry (NAICI).
Langkah proaktif ini menjadi pemangkin kepada matlamat Yayasan Peneraju untuk membangunkan 10,000 profesional Bumiputera, sekali gus merealisasikan aspirasi Ekonomi MADANI dalam melahirkan tenaga kerja yang kalis masa depan.