Artikel

Pasukan Khas Atasi Amalan Ketakteraturan Kewangan Kini Ditubuhkan – Tingkatkan Ketelusan Dana Awam

Bagi menangani amalan kewangan yang tidak teratur terus berleluasa di pasaran – Malaysia akan menubuhkan pasukan petugas khas untuk mengatasi isu ketakteraturan kewangan ini, yang dikenali Jawatankuasa Tindakan Ketakteraturan Serius (JTKS).

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Anwar Ibrahim memaklumkan tindakan itu selari dengan pengukuhan peranan Jabatan Audit Negara (JAN) melalui pindaan Akta Audit 1957.

Seperti yang umum keinggirnggttahui, hasil langkah audit ke atas 1,875 syarikat berkaian kerajaan (GLC) didapati kumpulan ini berdepan isu ketirisan dana awam.

Maka melalui JTKS, Malaysia menyasarkan kredibiliti pengurusan fiskal negara akan menjadi lebih baik di masa hadapan dan selanjutnya menamatkan amalan tidak bermoral ini.