Artikel

Malaysia Sasar Percepatkan Laksana Identiti Digital Nasional – Lulus Peruntukan RM80 Juta

Seiring dengan perancangan yang dikongsikan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) pada awal Januari 2022 lalu – pentadbiran kini dalam usaha mempercepatkan pelaksanaan program Identiti Digital Nasional (IDN) atau Digital ID Malaysia. Aturan itu memperlihatkan sejumlah RM80 juta peruntukan awal disalurkan kepada MIMOS Berhad selaku agensi pelaksana

MIMOS, selaku pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) gunaan negara akan bertindak sebagai pemangkin yang bertindak menyelenggara dan  memaju program ID Digital tersebut. Berdasarkan perancangan, aturan ini berupaya disegerakan dalam tempoh 3 bulan dari sekarang setelah peruntukan tersebut disalurkan pada minggu hadapan. 

Mengikut pertimbangan awal, dijangka terdapat beberapa kelulusan berkaitan pelaksanaan ID Digital ini akan diluluskan sebelum akhir November ini. 

Adanya pemerkasaan IDN ini, ia sekaligus dapat memacu keselamatan identiti pengguna di samping meningkatkan kreadibiliti akses teknologi dalam pengumpulan data rakyat negara. 

Berdasarkan percaturan asal, terdapat potensi IDN diuji pada akhir 2023 ini dan berupaya dilaksanakan secara menyeluruh menjelang April 2024 kelak. Akan tetapi matlamat itu masih didasari berasaskan ketersediaan negara.