Artikel

Kerajaan Tanggung RM435 Juta, Kesan Penangguhan Kenaikan Tol Pada 2022

Pentadbiran negara masih meneruskan semakan berhubung penstrukturan semula kadar tol di negara bersama syarikat konsesi di 19 lebuhraya negara. Aturan yang dilaksanakan sejak akhir 2020 ini diperincikan memerlukan penelitian kajian secara menyeluruh. 

Setakat 2022 sahaja, kerajaan telah menanggung sekitar RM435 juta sebagai tindak balas untuk tidak berlakunya kenaikan tol di negara. Dan sekiranya pemansuhan tol ingin dilaksanakan di seluruh negara – maka dianggarkan ia berupaya menelan perbelanjaan sejumlah RM400 billion. 

Meskipun tidak diberi penjelasan lanjut akan proses rundingan semasa, Kementerian Kerja Raya pada sidang Parlimen memaklumkan rundingan tersebut memerlukan kesepakatan tidak hanya syarikat konsesi tetapi turut melibatkan pihak negara yang diwakili Kementerian Kewangan. Antara syarikat konsesi terlibat seperti Amanat Lebuhraya Rakyat (ALR), Projek Lintasan Kota Holdings (Prolintas), IJM Corp, ANIH dan PLUS Malaysia.

Selain itu, pihaknya turut berkongsikan sejumlah RM30 juta telah diserap kerajaan persekutuan berikutan pelaksanaan tol percuma pada perayaan Deepavali tempoh hari.