Artikel

Selangor Kaji Sedia Bantuan Buat Anak Yang Lahir Di Luar Negeri

Selain anak yang lahir di Selangor mendapat akses bantuan di bawah Program Iltizam Anak Selangor – kini terdapat pertimbangan untuk perluaskan bantuan tersebut kepada anak yang tinggal di Selangor meskipun lahir di luar negeri terbabit. 

Langkah ini didasari berasaskan terdapat isu keluarga di daerah Sabak Bernam dan Sepang yang terpaksa merujuk kepada sistem kesihatan di negeri jiran seperti ke Teluk Intan, Perak dan Port Dickson, Negeri Sembilan untuk kemudahan proses kelahiran khususnya buat kes yang alami komplikasi. 

Menurut Menteri Besar Amirudin Shari pada sidang DUN Selangor hari ini, meskipun pihaknya akui bantuan dan akses kewangan adalah tertumpu kepada anak yang lahir di Selangor namun pertimbangan lanjut wajar diberi perhatian kepada isi rumah yang telah bermaustatin lama di Selangor. 

Buat pengetahuan umum, inisiatif di bawah Iltizam Anak Selangor kini menawarkan tabungan pendidikan berjumlah RM100 setiap tahun buat anak Selangor sehingga mereka mencapai usia 5 tahun. Disasarkan sekitar 30,000 bayi bakal meraih manfaat tersebut dengan nilai peruntukan RM3 juta.

Malah pada inisiatif yang sama, penawaran akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) Prime dan pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada bayi yang terlibat turut akan tersedia kelak.