Berikutan negara bakal melaksanakan agihan subsidi secara bersasar kelak, maka usaha ini akan memberi penjimatan buat negara dan secara langsung mencerminkan hasil negara akan menjadi lebih tinggi. Susulan situasi itu, PM Anwar mengumumkan peruntukan bantuan tunai buat rakyat akan dinaikkan daripada RM8 bilion kepada RM10 bilion.
Peningkatan peruntukan ini dimaklumkan akan dilaksanakan di bawah insiatif Sumbangan Tunai Rahmah (STR). Secara langsung memberi gambaran akan meningkatkan manfaat buat golongan B40 dan M40.
Buat pengetahuan umum, sebelum ini sejumlah 8.7 juta individu menerima manfaat tersebut di bawah STR dengan pecahan 4.0 juta isi rumah, 1.2 juta warga emas dan 35 juta melibatkan individu bujang.