Artikel

Grab : Rakyat Malaysia Didapati Jimat Lebih RM27 Juta Bersama GrabFood

Pengguna hari ini dilihat sudah semakin biasa dengan kaedah memasan makanan secara atas talian, ini didapati berdasarkan tinjauan Grab – apabila 70% pengguna di Asia Tenggara mula menjadikan kaedah pesanan makanan suatu kebiasaan meskipun setelah fasa pandemik COVID-19. 

Berikutan perubahan tingkah laku itu, ternyata pengguna Malaysia telah berjaya meraih penjimatan lebih RM27 juta melalui Saver Delivery yang disediakan GrabFood. Lebih menarik Malaysia menjadi antara pengguna negara yang paling ramai memilih Saver Delivery dengan satu pertiga daripada jumlah pesanan makanan di negara pada penjimatan terrsebut. 

Tabiat ini sekaligus mencerminkan rakyat Malaysia sememangnya gemar mencari tawaran yang berpatutan ketika berbelanja. Selain Malaysia, pengguna Singapura dan Filipina turut menampilkan pilihan yang sama juga. 

Berdasarkan manfaat Saver Delivery ini, Grab turut dapati pesanan makanan yang popular menjadi pilihan penduduk Malaysia adalah membeli Nasi Goreng, Ayam Goreng dan Roti Canai.

Secara menyeluruh, Grab melihat penawaran Saver Delivery ini tidak sekadar membantu menjimatkan pengguna Malaysia tetapi pengguna Asia Tenggara turut berjaya meraih penjimatan lebih RM81 juta pada akses tersebut. Tawaran ini sekaligus meningkatkan lagi aliran perbelanjaan kalangan pengguna dan memperkasakan lagi kaedah nirtunai serta pengukuhan arena penghantaran makanan di pasaran serantau.