Artikel

Belgium Bakal Beri Elaun Kepada Pekerja Yang Berbasikal Ke Tempat Kerja

Hasil perbincangan antara firma sektor swasta dan kesatuan sekerja pada awal Januari lalu, Belgium kini memaklumkan akan mula memberi elaun kepada pekerja yang berbasikal ke tempat pekerjaan mereka.

Pemberian elaun bernilai $0.30 bagi setiap kilometer ini dimaklumkan akan dikecualikan cukai serta kadarnya akan diselaraskan mengikut aliran inflasi secara tahunan. Berdasarkan penjelasan, penawaran elaun tersebut secara hariannya akan ditetapkan pada 40km. pembayaran elaun akan dimasukan bersama pembayaran gaji tetap setiap bulan.

Tidak hanya basikal, pekerja yang menggunakan e-basikal dan speed pedelec turut akan menerima penawaran elaun perjalanan ke tempat kerja. Melalui usaha ini ia tidak sekadar membantu mengekang kesesakan trafik tetapi turut memacu usaha kelestarian pengangkutan.