Artikel

Surcaj 20 Sen/kWj Akan Dikenakan Buat Pengguna Industri Voltan Sederhana-Tinggi, MNC Mulai 1 Januari 2023

Pengguna industri bervoltan sederhana (MV) dan bervoltan tinggi (HV) bersama perbadanan multinasional (MNC) kelak bakal dikenakan surcaj tarif elektrik bagi 20 sen setiap kilowatt sejam (kWj). 

Makluman ini akan dikuat kuasakan mulai 1 Januari 2023 hadapan sehingga 30 Jun 2023.

Menurut Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim – ini bermakna kerajaan masih lagi menampung subsidi sebanyak RM1.93 bilion agar peningkatan surcaj ini tidak dilepaskan keseluruhannya secara mendadak kepada kumpulan terlibat. 

Manakala, pengguna domestik – pengguna voltan rendah (LV) seperti perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan mereka yang dikategorikan sebagai pertanian khusus (tarif H) ditegaskan tidak akan menghadapi sebarang kenaikan surcaj dan menerima peruntukan RM8.76 bilion subsidi. 

Sementara itu bagi memastikan tiada kenaikan harga berlaku ke atas makanan dan produk pertanian, pengguna seperti petani dan penternak yang dikategorikan sebagai pertanian khusus (tarif H) juga tidak akan menghadapi sebarang kenaikan tarif elektrik.

Di mana kumpulan ini turut akan menerima peruntukan RM90 juta subsidi dan secara keseluruhannya Kerajaan juga bersetuju untuk tidak menaikkan tarif elektrik kepada semua pengguna domestik selari dengan pelarasan tarif elektrik di Semenanjung melalui mekanisme Pelepasan Kos Tidak Seimbang (ICPT).