Artikel

Prestasi Bank-Bank Malaysia Terus Teguh, Sepanjang 2022

Walaupun berdepan tekanan ketidakpastian global, prestasi bank-bank di Malaysia kekal menawarkan perkhidmatan yang stabil, disamping terus menyokong permintaan pengguna di pasaran.

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM), ia dapat diperhatikan apabila sistem perbankan negara berjaya kekalkan kemudahan tunai dengan merekodkan nisbah liputan kecairan sebanyak 152.5% pada September lalu. Secara langsung ia menyokong aktiviti pengantaraan.

Pengukuhan ini turut disokong hasil pertumbuhan deposit yang positif serta agregat nisbah pinjaman kepada dana juga yang semakin naik dipaparkan iaitu 82.5%.

Malah kenaikan OPR sebanyak 4 kali kepada 2.75% juga dilihat telah memberi manfaat kepada sektor perbankan bersama margin faedah bersih yang dijangka akan terus meningkat.

Untuk makluman dalam tempoh 9 bulan tahun 2022, aliran pinjaman negara telah memaparkan kenaikan 6.4% dari tahun ke tahun dan 0.6% bagi bulan ke bulan. Aliran pinjaman ini bagi tahun 2023 disasarkan akan meningkat pada paras pertumbuhan 5.0%-6.0%.