Artikel

Hutang Tidak Berbayar Dijangka Meningkat, Dalam Kalangan Rakyat Malaysia

Ketidaktentuan ekonomi yang membawa kepada tekanan inflasi dan kenaikan kadar faedah ketika ini secara langsung telah mengakibatkan nisbah pinjaman tidak berbayar (NPL) dalam kalangan rakyat Malaysia disasar akan meningkat 2.5% sehingga 3.0% dalam tempoh 2 tahun akan datang.

Peningkatan ini dijangka akan lebihi daripada paras NPL 1.8% sejak akhir Jun 2022 lalu.

Penelitian S&P Global Rating pada tinjauan Bank Global 2023 Mengikut Negara itu mendedahkan kenaikan segmen hutang yang tidak berbayar ini merangkumi pinjaman yang dilaksanakan oleh isi rumah berpendapatan rendah dan pemain perusahaan kecil sederhana (PKS) yang kini sedang alami situasi sukar menyeimbangkan operasi perniagaan mereka.

Tidak hanya itu kos kredit turut disasar akan berkurangan kepada 30-40% mata asas (bps) tetapi kekal lebih tinggi daripada paras sebelum pandemik COVID-19 kerana bank dilihat akan bertindak waspada di tengah ketidaktentuan global.

Meskipun alami risiko tersebut, perbankan negara dijangka akan kekal kukuh dengan menghampiri pendapatan sebelum pandemik COVID-19 pada 2023 dan akan memperlihatkan persaingan bersama kemunculan bank digital dalam mengimbangi paras hutang serta memenuhi permintaan pinjaman penduduk negara kelak.