Artikel

Terdapat Lebih 10,000 Unit Rumah PR1MA – Masih Tidak Terjual

Sekalipun Malaysia memiliki PR1MA, projek perumahan mampu milik untuk faedah rakyat negara – namun masih terdapat 10,386 unit kediaman tersebut tidak terjual dalam pasaran ketika ini.

Isu tersebut bagaimanpun dilihat permintaan PR1MA masih dalam keadaan stabil. Menurut Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) saat ini sebanyak 36,751 unit rumah PR1MA telah berjaya dijual.

Kerajaan negara kini sedang merancakkan usaha, menggalakkan pendekatan kediaman tersebut dapat dijual bagi tindakan sewa untuk dibeli (RTO) dan akhirnya pemilik berjaya memiliki unit tersebut sepenuhnya.

Tidak hanya PR1MA, pasaran kediaman negara turut mengalami lambakan jualan pada unit rumah lain apabila sebanyak 35,592 unit rumah siap dibina di seluruh Malaysia masih tidak terjual. Dan ia membawa kepada nilai RM22.45 bilion.

Buat pengetahuan umum – PR1MA adalah projek perumahan mampu milik di bawah Akta PR1MA 2012 yang berperanan menyediakan unit perumahan berkualiti buat pendudukan kawasan bandar yang isi rumah berpendapatan sederhana.