Artikel

Kos Barangan Runcit Mungkin Naik – Sehingga RM600 Sebulan

Pasaran Malaysia, sejak kebelakangan ini terus memperlihatkan kenaikan harga mendadak dalam jualan barangan runcit negara. Ini secara langsung meningkatkan lagi tekanan kepada rakyat negara. Terbaharu, perbelanjaan runcit negara kini dijangka mampu mencapai sehingga RM600 sebulan.

Buat pengetahuan umum, ini adalah perkiraan perbelanjaan runcit untuk kalangan keluarga pendapatan rendah dan sederhana(B40). Malah purata perbelanjaan ini hanya melibatkan pembelian keperluan sahaja, tidak termasuk akan pembelian lain serta kos perbelanjaan luar.

Menurut tinjauan Hargapedia pada laporan, kos paling rendah yang dikira adalah pengguna akan berbelanja sekurang-kurangnya RM400 sebulan untuk barangan runcit. Nilai itu masih tinggi untuk B40 negara.

Berdasarkan perincian, kenaikan ini antaranya didorong hasil lonjakan harga pada jualan minyak masak dengan peningkatan harga 100% selepas fasa pandemik ditamatkan. Di mana harga sebelum ini pek 5kg sekitar RM19.90 kini naik sehingga RM39.

Selain barangan runcit tempatan, kenaikan kos juga boleh berlaku pada produk yang diimport – peningkatan harga ini adalah diluar kawalan pentadbiran negara. Maka pengguna terpaksa memikul beban kenaikan harga tersebut.