Artikel

Singapura Menguji Penghantaran Makanan – Melalui Dron Ke Pulau

Pulau Sentosa, Singapura kini telah memulakan ujian rintis mereka berhubung khidmat penghantaran makanan menggunakan dron – DrN-35.

Langkah rintis sehingga 7 April ini adalah bertujuan untuk memantau keberkesanan khidmat penghantaran makanan dron, disamping ingin meningkatkan akses pilihan makanan untuk warga penduduk pulau. Ia secara langsung dapat membantu para peniaga meluaskan permintaan jualan makanan dan merancakkan lagi industri makanan Singapura.

Untuk makluman, inisiatif ujian tersebut dikendalikan secara bersama oleh Sentosa Development Corporation (SDC), ST Engineering dan FoodPanda. Bagi fasa awal pemantauan – sesi penghantaran itu akan melibatkan penghantaran antara Pulau Sentosa-Pulau St. John (Sekijang Bendera). 

Difahamkan langkah penghantaran ini akan membabitkan tugas rakan penghantar membawa pesanan makanan dan di bawa ke kawasan lapangan untuk penghantaran melalui dron selama 7 minit.

Buat pengetahuan umum, DrN-35 memiliki muatan sehingga 10kg dan berupaya melaksanakan jarak penerbangan sehingga 7 kilometer.