Artikel

AirAsia Akan Kenakan Caj Sebanyak RM100 Untuk Daftar Masuk Melalui Kaunter, Bermula 1 Mac 2022

Melalui tinjauan Rnggt, kini AirAsia telah mengemaskini halaman caj pembayaran untuk daftar masuk melalui kaunter, dimana caj akan ditingkatkan kepada RM100 bermula 1 Mac 2022 kelak.

Sebelum ini, sejak September 2020 yang lepas, caj yang dikenakan adalah sebanyak RM20 untuk setiap penumpang bagi penerbangan domestik, dan RM30 untuk penerbangan antarabangsa. Bermula 1 Mac 2022 kelak, caj berkenaan adalah sebanyak RM100 untuk seorang penumpang, bagi penerbangan domestik atau antarabangsa. Peningkatan ini boleh dikatakan berkali ganda jikalau dibandingkan dengan caj yang dikenakan oleh AirAsia sebelum ini.

Apa pun, AirAsia mengatakan pelanggan boleh mengelak caj berkenaan dengan melakukan daftar masuk pada web, aplikasi mudah-alih atau kiosk pada lapangan terbang. Langkah mengenakan caj di kaunter ini juga dikatakan dalam mengalakkan pengguna menggunakan kaedah digital yang disediakan, disamping menjaga jarak fizikal disebabkan pandemik Covid-19.

AirAsia juga menyenaraikan beberapa kategori penumpang yang tidak akan dikenakan caj ketika melakukan daftar masuk di kaunter – termasuk mereka yang tidak berupaya, yang terbang dengan bayi bawah 24 bulan, penumpang muda antara 12 ke 16 tahun, penumpang yang mengalami perubahan jadual penerbangan, dan beberapa kategori lain.

Anda boleh rujuk laman rasmi AirAsia dalam mengetahui lanjut berkenaan perubahan baru ini.