Artikel

Aliran Pembayaran Kad Di Malaysia – Dianggarkan Cecah RM238.8 Bilion Pada 2022

Kaedah pembayaran menggunakan kad di Malaysia akan terus memaparkan lonjakan dengan anggaran mencapai RM238.8 bilion, pada tahun 2022.

Seperti yang umum ketahui, sekatan perjalanan sejak 2020 disebabkan COVID-19 –  telah membawa kepada penurunan transaksi untuk pembayaran kad sekitar 4.9%. Ia kembali meningkat dua kali ganda pada tahun 2021 dengan 8.5% susulan terdorong untuk mengurangkan sentuhan fizikal secara nirtunai (tanpa tunai).

Kini jangkaan peningkatan pembayaran menggunakan kad akan terus dicapai negara – apabila laporan Analisis Kad Pembayaran GlobalData 2021 menunjukkan transaksi kad debit akan menyumbang sekitar RM88.6 bilion dan kad kredit pula menyumbang sekitar RM150.2 bilion.

Sementara menjelang tahun 2025 pula, kadar pertumbuhan tahunan terkompaun bagi penggunaan kad akan meningkat 11.1% sehingga mencecah RM322.7 bilion.

Melihat pada kenaikan secara berkala ini, GlobalData memaklumkan tidak hanya perubahan norma baharu mendorong perubahan itu – tetapi manfaat faedah ganjaran yang diperolehi pada penggunaan kad kredit turut meningkatkan lagi penerapan tersebut.

Ternyata pasaran pembayaran kad di negara akan terus mencatatkan pertumbuhan termasuklah percambahan aplikasi yang menyokong pembayaran secara nirtunai. Medium sedemikian akan terus memberi galakan kepada pertumbuhan dan meningkatkan penyertaan rakyat Malaysia pada kewangan digital.