Artikel

Tekanan Inflasi Malaysia Berupaya Dikawal, Melalui Tambahan Subsidi Bahan Api

Pentadbiran Malaysia masih memiliki ruang untuk menangani tekanan inflasi yang meningkat ketika ini. Iaitu menaikkan dana tambahan pada subsidi bahan api.

Pengamatan firma penyelidikan MIDF Research pada hari ini (29 Disember), ingin melihat bagaimana pendekatan tersebut berpotensi pengaruhi tekanan inflasi. Suntikan dana ini boleh diselaraskan berdasarkan Indeks Harga Pengguna (IHP) serta Indeks Harga Pengeluar (IHPR).

Penekanan subsidi bahan api itu merujuk kepada jumlah yang dibelanjakan negara untuk kekalkan harga siling;

  • RON95
  • Diesel
  • Gas petroleum cecair
  • Minyak masak

Berdasarkan pemerhatian pasaran, kerajaan perlu menampung kira-kira 9.7% margin anggaran harga RON95 sebenar, lebih tinggi sedikit daripada margin 6.1% pada 2021.

Ia secara langsung kos subsidi bahan api berpotensi meningkat lebihi RM10 bilion pada 2022, berbanding RM8 bilion yang dibelanjakan 2021.

Sekiranya kerajaan mengurangkan 10 sen harga RON95 kepada RM1.95, kadar margin ialah 15.3 peratus dan ia hanya menurunkan inflasi kepada 2.5% dan IHP pada 5%. Maka MIDF menyasarkan penggunaan skim subsidi bahan api akan dilaksanakan.

Tindakan itu akan membawa harga RON95 yang lebih rendah akan menurunkan inflasi Indeks Harga Pengeluar dan secara langsung merangsang hasil korporat.