Artikel

Bank Dunia Saran Malaysia Tambah-Baik Sistem Agihan Tunai, Tingkatkan Jaminan Perlindungan

Bank Dunia kini beri penekanan kepada pentadbiran Malaysia, untuk meneruskan langkah bantuan pendapatan terhadap kumpulan bersasar, khususnya kepada golongan berpendapatan rendah dan rentan.

Sokongan dana tersebut dilihat penting, untuk membantu isi rumah berskala besar mendepani kerugian yang berlaku ketika ini. Disebabkan krisis kesihatan dan becana alam. Gesaan itu dilontarkan pada sidang Malaysia Economic Monitor December 2021 pada edisi Staying Afloat.

Tidak hanya bantuan pendapatan, sistem pemindahan tunai juga wajar diselaraskan bagi memastikan kapasiti perlindungan terus dipertingkatkan. Selain itu, bantuan tunai kepada kemiskinan tegar beserta lanjutan subsidi upah secara bersasar juga harus dikekalkan untuk membantu pemulihan.

Pentadbiran Malaysia perlu sedari kekangan pasaran pekerjaan telah merencatkan kapasiti pertumbuhan negara, meskipun permintaan perdagangan dibuka ia secara langsung masih memberi kesan kepada pulangan negara.

Maka untuk memastikan pemulihan ekonomi terjamin, aspek perbelanjaan terus berlangsung – agihan bantuan dana seharusnya dikekalkan dalam suatu tempoh tertentu. Tindakan tersebut akan membantu Malaysia mengenalpasti dan menyeimbangkan semula aliran tunai.

Menyentuh soal pendidikan, Bank Dunia turut menyarankan pentadbiran negara menilai aspek kesan pandemik COVID-19 ke atas sistem pendidikan negara. Tindakan itu bagi mengenalpasti dan menentukan bantuan khusus yang wajar diutamakan buat para pelajar.

Langkah ini secara langsung dapat mengembalikan semula kesejahteraan pendidikan Malaysia dan menutup jurang perbezaan antara pendidikan pelajar miskin dan pelajar dari pendapatan sederhana serta kaya.