Artikel

Premis Pajak Gadai Alami Lonjakan Sehingga 30%, Susulan Kenaikan Kos Sara Hidup

Peningkatan kos sara hidup ketika ini telah mendorong kesukaran orang awam, untuk dalam mengatur perbelanjaan harian mereka. Situasi tersebut secara langsung mendorong tindakan mereka untuk memilih premis pajak gadai, sebagai alternatif perolehan wang dalam kadar segera.

Mengikuti laporan, Persatuan Tuan Punya Pajak Gadai Malaysia memaklumkan jika sebelum ini orang awam memiliki saluran bantuan seperti insentif tunai dan akses pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Namun ketiadaan lanjutan bantuan tunai tatkala kenaikan kos sara hidup berlaku, menyebabkan premis pajak gadai jadi pilihan mereka. Sejak 2 bulan lalu, jumlah pelanggan pajak gadai telah meningkat. Antaranya premis di Johor memaparkan peningkatan 30%.

Meskipun tidak memperincikan statistik menyeluruh berhubung peningkatan pajak gadai di Malaysia. Akan tetapi perbezaan ketara dapat dilihat, bagi tempoh Mac hingga Oktober 2021 di mana pendapatan pengendali pajak gadai telah susut 40% – namun kini kembali meningkat semula.

Antara kategori barangan yang digadaikan adalah emas, jam berjenama dan beg tangan berjenama. Lebih membimbangkan, tindakan ini turut mendapat permintaan golongan muda.