Artikel

Ekonomi Internet Asia Tenggara Disasar Cecah AS$1 Trilion – Menjelang 2030

Ekonomi internet bagi pasaran Asia Tenggara kini diramalkan akan terus meningkat. Sejak kehadiran COVID-19 ia telah membawa kepada pertambahan 60 juta pengguna internet.

Ini membawa kepada jumlah keseluruhan ketika ini adalah 440 juta pengguna.

Data itu telah diperlihatkan pada laporan Google bersama Temasek dan Bain & Company ketika memantau aliran perkembangan pasaran. Kini sasaran pasaran ekonomi tersebut berupaya mencecah nilai AS$1 trilion menjelang 2030 kelak. Jangkaan itu diperlihat susulan peningkatan pemintaan atas talian yang semakin rancak ketika ini.

Pemerhatian perkembangan itu dijangka bermula daripada anggaran jumlah dagangan kasar (GMV) sebanyak AS$174 bilion menjelang akhir 2021 kepada AS$360 bilion menjelang 2025, dan AS$1 trilion menjelang 2030.

Perluasan ini didorong khususnya oleh pertumbuhan dalam e-dagang, dijangka meningkat hampir dua kali ganda kepada AS$120 bilion menjelang akhir tahun ini dan mencecah AS$234 bilion menjelang 2025.

Selain itu, segmen penghantaran makanan yang semakin rancak dan penerapan konsep bekerja dari rumah juga turut menyumbang kepada peningkatan ekonomi.