Artikel

Rakyat Kini Kurang Berbelanja, Lebih Gemar Laksana Simpanan

Minggu lalu Bank Negara Malaysia (BNM) telah memaklumkan kecairan pada sistem perbankan telah merosot kepada RM39.2 bilion daripada RM42.6 bilion. Kenyataan ini membawa erti, rakyat kini kurang berbelanja dan lebih gemar menyimpan wang tunai di dalam bank.

Maka jangkaan kenaikkan kadar faedah, adalah wajar.

Jangkaan kenaikan ini untuk menangani bebanan risiko yang didepani ekonomi negara. Seperti yang kita ketahui, isu pembekalan yang dihadapi dunia ketika ini bakal mendorong kepada kenaikan inflasi.

Firma penyelidikan CGS-CIMB menjangkakan BNM akan mengatur kembali dasar monetari pada separuh tahun kedua 2022. Dengan sasaran kenaikkan kadar 25 mata asas, secara langsung menjadikan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) di paras 2.25% pada akhir 2022 kelak.

Seperti yang umum sedari, 3 November lalu BNM di bawah Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) masih mengekalkan kadar di paras 1.75% untuk tahun 2021. Namun melihat pada pergembangan strategi pemulihan negara di bawah Bajet 2022 – kerangka itu berpotensi merangsang kembali pertumbuhan Malaysia.

Tidak hanya itu, pemulihan negara akan turut didorong oleh sokongan permintaan luar, perbelanjaan sektor swasta dan dasar kewangan pentadbiran yang berterusan.