Artikel

Ketua IMF Sukar Menganggap Bitcoin Sebagai Wang – Susulan Ketidaktentuan Nilainya Secara Mendadak

IMF atau Tabung Kewangan Antarabangsa melihat penyatuan fiskal jangka masa sederhana melibatkan kriptowang berupaya mengukuhkan pertumbuhan Eropah dari krisis hutang. Namun Ketua Pengarah Urusan IMF, Kristalina Georgieva memaklumkan sukar untuk ia menganggap bitcoin serta aset kripto lain selaku wang.

Pada laporan Reuters, susulan kriptowang dilihat tidak disokong oleh aset yang mempertahankan kestabilan nilainya – ia berpotensi mengalami ketidaktentuan nilai secara mendadak. Georgieva melihat dalam sejarah peradaban wang, sukar untuk menganggap aset ini berperanan sebagai wang.

Untuk makluman, ketika ini sekitar 110 buah negara yang terdiri daripada ahli IMF sedang memerhatikan dan memantau penyertaan pada mata-wang bank digital. Maka keutamaan tumpuan ketika ini adalah bagaimana untuk menjamin proses pengendalian transaksi mata wang digital ini berfungsi.

Selain itu, fokus pertimbangan pembuat dasar dalam memahami penggunaan mata wang digital ini – adalah keupayaannya untuk menjadi alat pertukaran yang boleh dipercayai masyarakat.

Pertimbangan lain yang sedang dititikberatkan juga, sama ada mata wang digital berpotensi menyumbang kepada kestabilan ekonomi domestik dan bagaimana ia boleh diterapkan di bawah kerangka peraturan antarabangsa yang dikendalikan Bank for International Settlements.

Meskipun Georgieva memiliki tanggapan sedemikian, beliau masih menganggap mata wang digital yang disokong bank pusat sebagai suatu bentuk aset digital yang boleh dipercayai. Walaupun seluruh dunia mula rancak menilai kedudukan aset ini – semua pihak perlu sedari wang adalah sumber kepada keyakinan, maka ia perlu berperanan membantu ekonomi dunia serta mengelak dari sebarang risiko.