Artikel

DuitNow Malaysia, PayNow Singapura – Akan Laksana Jalinan Transaksi Rentas Sempadan Bermula Tahun 2022

Kaedah nirtunai (tanpa tunai) kini telah memudahkan segala akses transaksi dalam kalangan penduduk dunia. Kini penerapan kemajuan itu mula diperluaskan antara penyedia DuitNow Malaysia bersama PayNow Singapura.

Perkara itu telah diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) dan Monetary Authority of Singapore (MAS) pada hari ini (27 September) mula menghubungkan sistem pembayaran runcit masa-nyata DuitNow di Malaysia dan PayNow di Singapura secara berperingkat.

Pada peringkat awal – jalinan DuitNow-PayNow tersebut akan mula dilaksanakan pada suku keempat tahun 2022 kelak. Ia akan memboleh pindahan dana dapat dilakukan melali penggunaan rujuk nombor telefon mudah-alih penerima.

Malah pelanggan juga boleh membuat pembayaran runcit dengan mengimbas kod QR DuitNow atau NETS yang dipaparkan di hadapan premis perniagaan.

Adanya kesepakatan ini, ia akan meningkatkan trafik pengiriman wang kedua negara dan ia sejajar dengan usaha G20 untuk memacu pembayaran rentas sempadan yang lebih pantas, murah, inklusif dan telus. Inisiatif ini juga merupakan satu langkah konkrit ke arah mencapai rangkaian jalinan sistem pembayaran masa-nyata dalam kalangan negara ASEAN.