Artikel

Rangkaian Bersepadu KPM, Akan Dilaksanakan Pada Pertengahan 2022 – Tingkatkan Sistem Pendidikan Negara

Kesejahteraan pendidikan bagi sesebuah negara amat penting. Kejatuhannya mampu memberi kesan kepada aspek ekonomi, politik dan sosial. Maka keseimbangan diperlukan pada sistem pendidikan. Menyedari kepentingan itu – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan melaksanakan rangkaian bersepadu mulai pertengahan 2022.

Tindakan ini, untuk mengatur kembali sistem pendidikan negara secara atas talian. Menurut Datuk Radzi Jidin, Menteri Pendidikan pada sidang Parlimen – pembangunan rangkaian ini akan melibatkan kerjasama Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

Meskipun, tidak memberi perincian lanjut berhubung intipati rangkaian tersebut – isu tersebut dijawab berlandaskan persoalan ahli parlimen Besut atas kebimbangannya berhubung status capaian internet yang rendah, yang sedang didepani sekolah-sekolah di luar bandar.

Maka secara langsung – pengenalan rangkaian ini antara alternatif yang diusahakan KPM untuk depani isu tersebut dan ia hanya dapat dilaksanakan bermula tahun hadapan, 2022.