Artikel

Setelah China – Kini Taiwan Mohon Sertai Pakatan Perdagangan Bebas, CPTPP

Pertengahan September lalu, perdagangan pasifik memperlihatkan ketersediaan China untuk menyertai CPTPP, atau dikenali sebagai Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik. Kini penyertaan tersebut terus meluas, apabila Taiwan menzahirkan hasrat penyertaan.

Untuk makluman pakatan merangkumi penyertaan 11 perdagangan bebas antarabangsa ini, meliputi penglibatan Malaysia, Australia, Brunei Darussalam, Kanada, Chile, Jepun, Mexico, Peru, New Zealand, Singapura dan Vietnam.

Kehadiran Taiwan pada pakatan ini nyata didorong hasil perhubungan diplomatik antara beberapa negara. Di mana, sebilangan besar negara anggota CPTPP adalah rakan dagang utama Taiwan, menyumbang lebih dari 24% perdagangan antarabangsa Taiwan.

Seperti yang umum, sedia maklum – pakatan perdagangan ini merangkumkan sekitar 13.5% pada sumbangan ekonomi global.  Melalui keanggotaan China dan Taiwan kelak, ia akan merancakan lagi dinamik kerjasama perdagangan.

Bagi pasaran Malaysia pula – sasaran pada pakatan ini adalah untuk meneroka kerjasama baharu bersama Kanada, Mexico dan Peru. Berdasarkan pengamatan, adanya kolaborasi bersama 3 negara terbabit, ia berupaya mengabungkan nilai KDNK pada paras AS$2.921 bilion – di mana, ia 8.6 kali lebih besar daripada ekonomi Malaysia.

Sasaran tesebut baik buat peluang pertumbuhan pasaran negara pada peringkat global.