Artikel

Sistem Pendidikan Singapura – Beri 3 Kit Ujian COVID-19 Kepada Pelajar Sekolah

Negara jiran, Singapura kini meningkatkan daya usaha penerapan norma baharu dalam sistem pendidikan mereka – melalui agihan kit ujian COVID-19.

Mulai hari ini (13 September) semua pelajar sekolah rendah di Singapura akan menerima 3 kit ujian pantas antigen COVID-19. Pendekatan ini bagi menjamin kesejahteraan sistem pendidikan negara tersebut. Tidak hanya memastikan tahap kesihatan pelajar dipelihara tetapi turut menegaskan penekanan keselamatan semua pihak yang terlibat.

Melalui pemberian kit ujian pantas ini, ia turut membantu semua keluarga membiasakan diri dengan rutin tersebut. Selain amalan ujian kendiri ini, sistem pendidikan Singapura turut melarang kehadiran mana-mana pelajar yang memiliki simptom COVID-19. Pengasingan akan dilakukan untuk tujuan pemantauan secara berkala.

Usaha Singapura ini dilihat suatu tindakan yang baik untuk dijadikan petunjuk kepada negara lain. Meskipun masih di peringkat awal, penerapan agihan kit ujian pantas COVID-19 di peringkat pra-sekolah, sekolah rendah ini suatu langkah yang baik, untuk mendidik para pelajardan petugas sekolah akan risiko tinggi penularan COVID-19.