Artikel

Dinamik Pasaran Kini Tertumpu Kepada Senarai Anggota Kabinet, Minggu Ini – UOB Research

Landskap politik adalah antara faktor asas pada gambaran kestabilan sesebuah negara. Pengukuhan pimpinan mampu memberi cerminan kepada kreadibiliti Malaysia untuk memulihkan kembali pertumbuhan negara, khususnya aliran ekonomi.

Kini setelah YAB Perdana Menteri Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob dilantik pada minggu lalu, tumpuan pasaran mulai terarah kepada senarai anggota kabinet, yang dilaporkan akan dimaklum pada minggu ini.

Nota firma UOB Research hari ini memperlihatkan fokus pelabur adalah pembentukan dan pemilihan ahli kabinet. Ini meliputi latarbelakang individu tersebut, seperti kewangan, pelaburan dan beberapa bahagian lain.

Selain itu, terdapat sentimen positif pada permintaan luar Malaysia. Aturan itu susulan kadar vaksinasi yang lancar mendorong kepada pembukaan ekonomi secara perlahan-lahan mula dilaksanakan.

Situasi ini masih baik buat perdagangan negara.

Tidak hanya itu, meskipun terdapat beberapa agensi penarafan menurunkan paras sasaran pertumbuhan negara namun UOB kekal pada jangkaan 4%. Sasaran itu masih seimbang dengan penurunan yang dilakukan Bank Negara Malaysia (BNM).