Artikel

ECERDC Tarik RM9.5 Bilion Pelaburan Ke Pahang – Jangka Lebih 6,700 Peluang Pekerjaan Dibangunkan

Setelah Terengganu memaparkan prestasi yang baik pada kemasukan pelaburan, kini Pahang pula menunjukkan corak yang sama – apabila Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) berjaya menarik pelaburan sekitar RM9.5 bilion.

Angka ini melepasi jangkaan awal RM5.1 bilion, yang ditetapkan pada tahun ini.

Antara tumpuan kemasukan pelaburan ini, merangkumi pembangunan tanah tinggi bersepadu, perluasan kilang pembuatan keluli dan pembuatan sarung tangan. Selain itu, perluasan sektor automotif juga sedang dipergiatkan oleh ECERDC melalui Taman Perindustrian Automotif Hijau Pahang di Pekan – untuk segmen penjimatan tenaga, sistem pengurusan sisa holistik. Ini selari dengan peralihan penggunaan kenderaan elektrik (EV).

Seterusnya, bagi mengurangkan kebergantungan perolehan susu import – projek Lembah Tenusu ECER di Pahang Barat juga akan diketengahkan. Ini meliputi pengeluaran susu negara sehingga 40% bagi mengimbangi pasaran eksport dan permintaan tempatan.

Tidak ketinggalan tawaran pembiayaan kepada PKS dan usahawan mikro Pahang turut akan dilaksanakan dengan jumlah RM5.5 juta daripada Maybank, Agrobank. Ini termasuklah penyediaan latihan pada penggunaan digitalisasi dan meningkatkan penyertaan pada platform e-dagang.

Adanya pencapaian kemasukan pelaburan ini di Pahang, ECERDC menjangkakan sekitar lebih 6,700 peluang pekerjaan baharu dapat diwujudkan dan 170 peluang untuk usahawan dapat diteroka oleh penduduk negeri.

Secara tidak langsung ia membantu memperkasakan semula pertumbuhan dan aliran tunai negeri Pahang.