Artikel

Usahasama Nestlé, Starbucks – Dorong Peningkatan 16.7% Pertumbuhan Pasaran

Nestlé kini mempamerkan peningkatan pertumbuhan 8.1% pada laporan kewangan kali ini. Peningkatan pertumbuhan organik itu didorong hasil momentum penjualan runcit di beberapa pasaran yang telah dibuka semula dan kenaikan harga pasaran.

Tidak hanya itu, menurut Mark Schneider, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé usaha entiti mempelbagai alternatif pemasaran turut menjadi pemangkin kepada pertumbuhan. Ini merangkumi pemasaran produk secara atas talian dan perluasan kerjasama dengan jenama lain. Untuk makluman, kolaborasi bersama Starbucks bagi penyediaan minuman kopi sejak 2018 itu nyata membuahkan hasil permintaan tinggi pada pengenalannya di Malaysia dan Singapura, sejak 2019.

Penyumbang terbesar pertumbuhan organik adalah kopi, didorong oleh permintaan yang kuat untuk tiga jenama utama Nescafé, Nespresso dan Starbucks. Produk Starbucks mencatatkan pertumbuhan 16.7%, dengan penjualan mencecah AS$1.545 bilion di 79 pasaran. Ini diperkukuhkan lagi apabila Nestlé dan Starbucks bulan lalu, telah memperkuatkan kerjasama mereka untuk membawa minuman kopi sedia-diminum pada pasaran terpilih di seluruh Asia Tenggara, Oceania dan Amerika Latin.

Langkah ini akan memantapkan lagi pemintaan, jualan kopi serta pertumbuhan entiti di pasaran global.