Artikel

KKM Masih Menggunakan Sistem HIDE – Data Tersebut Tidak Didedahkan Umum

Setelah makluman Hotspot Identification for Dynamics Engagement (HIDE) pada 8 Mei lalu dikeluarkan oleh kerajaan – platform itu dilihat berupaya mengenalpasti titik panas penularan COVID-19 kepada pengetahuan umum.

Pemaparan data itu nyata memberi pendedahan baik kepada orang awam untuk mengetahui titik awal penularan sesebuah kluster.

Bagaimanapun, sejak pertama kali pada 8 Mei ia diumumkan senarai lokasi, premis – pihak MOSTI tidak lagi berkongsikan data terbabit.

Menjawab persoalan itu, Menteri Penyelaras Khairy Jamaluddin pada sidang maya hari ini – menjelaskan pihak pengurusan masih menggunakan sistem HIDE untuk mengenalpasti titik panas, namun data tersebut tidak didedahkan umum susulan pelaksanaan sekatan PKP.

Penggunaan sistem tersebut masih digunapakai di Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC) serta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Penulis melihat tindakan MOSTI dan KKM bercanggah dengan lampiran F&Q HIDE yang dipaparkan pada 8 Mei lalu, sewajarnya data sedemikian menjadi tatapan umum. Untuk memastikan lokaliti yang berkaitan dapat melandaikan semula penularan dari terus berlaku.