Artikel

CIMB EVA Kukuhkan Interaksi Bersama PKS – Tawar Keperluan Perbankan Secara Masa Nyata

Pengukuhan interaksi antara pelanggan dan perkhidmatan, sememangnya memerlukan sokongan peralatan teknologi, khususnya ketika pandemik COVID-19. Di mana situasi ketika ini, tanpa sedar telah mengehadkan interaksi kedua pihak.

Memahami tuntutan keperluan itu, CIMB Bank, CIMB Islamic kini memperkenalkan EVA, peralatan perbualan dan pemesejan (chatbot) kepada pengguna. Inisiatif ini secara langsung menjadikan EVA antara peralatan interaksi pertama yang diperluaskan bagi pasaran perbankan komersial di Malaysia.

Menerusi pengenalan ciri EVA ini ia berupaya memudahkan pelanggan PKS dari aspek ketersediaan 24 jam sehari dan dapat mengatasi sebilangan besar pertanyaan secara serentak dari PKS, dengan bantuan kecerdasan buatan dan Natural Language Processing (NLP). 

Selain itu, ciri ini turut tampil dengan segmen Pemerikasaan Kelayakan – di mana akan membantu pelanggan mengusul cadangan bantuan perbankan, dan melanjutkan perbincangan kepada wakil bank untuk proses seterusnya.

Untuk makluman, ciri ini adalah lanjutan dari CIMB Bank Singapura. Ia telah dilancarkan di Singapura pada Mei 2020, CIMB adalah bank pertama di negara tersebut yang mengembangkan chatbot khusus untuk pemilik perniagaan, membantu mereka menangani keperluan semasa.

Sebarang maklumat lanjut, ciri CIMB EVA dapat diketahui menerusi pautan bizsupport.cimb.com.my.