Artikel

Kadar Vaksinasi Tinggi, Tidak Bererti Pandemik COVID-19 Berakhir – WHO

Dunia kini telah melepasi angka 4 juta kematian disebabkan pandemik COVID-19. Namun, terdapat beberapa negara dilihat begitu tenang melaungkan kadar vaksinasi yang tinggi, seolah-olah pandemik ini bakal berakhir.

Kenyataan Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus itu, secara jelas bimbang akan pemahaman dunia. Perolehan vaksinasi tidak bermakna semua pihak boleh mengabaikan tanggungjawab pematuhan garis panduan atau SOP.

Tambahan pula, ketika kemunculan dan penularan mendadak varian baharu seperti varian Delta perlu diberi tumpuan. Berdasarkan pengamatan WHO – kes COVID-19 semakin meningkat dan telah mengugat sistem kesihatan dunia. Khususnya di bahagian Afrika, Asia dan Amerika Latin.

Malah keadaan lebih memburuk, masih terdapat petugas kesihatan yang tidak memperolehi suntikan vaksin apatah lagi masyarakat di negara berpendapatan rendah.

Ketidakseimbangan agihan ini akan berterusan menjadi punca mengapa era pandemik sukar untuk diatasi. Seterusnya ia tidak hanya memberi kesan pada kesihatan, bahkan pemulihan ekonomi global juga akan terus bergerak perlahan.

WHO menegaskan masyarakat dunia – untuk terus mengekalkan pematuhan garis panduan bagi menjamin kelangsungan kesihatan. Pemerolehan vaksinasi sekadar meningkatkan perlindungan diri dari terdedah kepada penularan, namun tidak menamatkan era pandemik ini.