Artikel

Golongan Berusia 22-28 Tahun – Catat 37% Permohonan Pinjaman Kredit Tertinggi, Suku Pertama 2021

Pendidikan dalam menguruskan perbelanjaan sememangnya wajar dimiliki oleh setiap individu. Khususnya ketika ketidaktentuan ekonomi pada masa ini, memerlukan pertimbangan yang waras dari individu sewaktu berbelanja.

Bagaimanapun, berdasarkan dapatan analisis Experian (Malaysia) berhubung perkara itu – sekitar 37% peningkatan kini dicatatkan oleh individu berusia 22 tahun sehingga 28 tahun pada permohonan pinjaman kredit, sepanjang suku pertama 2021.

Untuk makluman pinjaman kredit ini meliputi – permohonan kad kredit, pinjaman peribadi, overdraf, gadai janji, pinjaman kenderaan, pinjaman kerajaan dan pinjaman pendidikan.

Tidak hanya kumpulan itu, individu berusia 29 tahun sehingga 35 tahun turut memaparkan peningkatan pada permohonan pinjaman kredit, di paras 22% bagi suku pertama 2021.

Ini menanda golongan belia antara kumpulan yang terkesan dari aspek pendapatan serta kekurangan nilai simpanan mendorong peningkatan permohonan.

Melihat momentum ini, Experian kini melaksanakan Kempen Know Money kepada orang awam – untuk memberi pendedahan berhubung pengaturcaraan perbelanjaan mereka. Di bawah kempen ini, para pengguna boleh mengetaui skor kredit mereka secara percuma pada ciri i-SCORE Experian.

Hasil skor itu dapat mengetahui purata skor dari 300-800, ia dapat digunakan oleh pemberi pinjaman berhubung tahap kredit pengguna. Skor ini akan menentukan kelayakan pengguna pada sesebuah permohonan pinjaman.

Melalui pengetahuan itu, pengguna akan mengetahui tahap kestabilan pengurusan kewangan mereka untuk perbelanjaan masa hadapan.