Artikel

Penglibatan Entiti Pada Digitalisasi, Kukuhkan Interaksi Bersama Pengguna – Infobip

Sesi Temubual Rnggt Bersama Pengurus Negara Infobip, CS Gill

Sememangnya antara cabaran yang didepani entiti perniagaan pada masa ini, adalah mengekalkan momentum interaksi mereka bersama pelanggan.

Kenyataan itu diperlihatkan pada tinjauan Infobip Whitepaper berkenaan Pengurusan Tahap Kesukaran Pada Perkhidmatan Pengguna menunjukkan tekanan yang dihadapi peniaga negara ketika pandemik menyebabkan, rata-rata pelanggan lebih terdorong berbelanja secara atas talian dan ini membawa kepada peralihan interaksi pada peralatan teknologi.

Namun begitu, peralihan sesuatu perniagaan kepada atas talian merupakan satu cabaran yang dihadapi ramai usahawan ketika ini. Selain itu, cabaran lain yang mereka hadapi adalah mengekalkan pelanggan untuk perniagaan mereka.

Menerusi pengamatan itu, Infobip melihat sokongan interaksi dapat dibantu melalui penggunaan media sosial seperti WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram dan penggunaan chatbot

Saranan itu wajar diterapkan pada organisasi. Melalui, ciri ‘Answers‘ Infobip misalnya – memiliki kemampuan memproses bahasa semula jadi (NLP), ia dapat mengenal pasti dengan tepat kata kunci, walaupun pelanggan menggunakan bahasa slanga biasa atau bahasa yang kurang tepat ketika berinteraksi. Cara maklum balas pada ciri ini juga boleh disesuaikanmengikut keperibadian sesebuah jenama.

Bagaimanapun, masih terdapat pelbagai entiti yang tidak menjadikan platform atas talian sebagai pilihan mereka. Infobip akui, tidak semua penyelesaian digital sesuai untuk setiap segmen perniagaan. Namun pendedahan dan kesedaran pihak berkuasa wajar dipertingkatkan untuk mewujudkan keyakinan kepada indsutri ekonomi pada ekosistem digital negara.

Langkah ini akan membantu Infobip bersama rakan penyedia digitalisasi lain membantu memperkasakan penyertaan perniagaan dan sekaligus memberi dapat memberi gambaran, penggunaan digitalisasi tidak rumit seperti yang diperkatakan.

Infobip merupakan salah satu pembekal perkhidmatan yang membolehkan perniagaan kecil hingga syarikat multinasional menyelaraskan interaksi mereka dengan pelanggan menerusi perisian komputer yang bukan sahaja senang difahami, tetapi juga berkesan. Perisian ini menyatukan pengguna dari pelbagai media sosial bagi menguruskan pertanyaan pelanggan mereka secara automatik.