Artikel

Kit Ujian COVID-19 Menggunakan Sampel Air Liur Kini Tersedia Di Malaysia – MyEG

Pada awal bulan Februari lalu My E.G Services Bhd (MYEG) telah memperkatakan untuk tampil dengan kit ujian saringan COVID-19 menggunakan air liur di Malaysia. Ternyata kini kit ujian saringan tersebut telah tersedia mulai 1 Mac ini untuk tempahan orang awam.

Berdasarkan makluman Bursa Malaysia hari ini – penampilan kit ujian tersebut adalah hasil kerjasama BP Healthcare, yang dapat memudahkan pengambilan sampel pada individu yang berpotensi positif untuk COVID-19. Kaedah pengesanan ini dilihat lebih selesa untuk orang awam, di mana sampel dapat di ambil terus dari kediaman atau tempat pekerjaan.

Malah, kaedah ini diperlihatkan dapat meningkatkan kapasiti ujian saringan untuk membendung penularan pandemik yang lebih besar berlaku. Tempoh keputusan ujian tersebut dikatakan mengambil masa sekitar sehari hingga 2 hari.

Penglibatan Malaysia pada penawaran kaedah persampelan ini menjadikan ia antara negara awal selain Filipina dan Thailand – yang telah menjalankan pengesanan melalui kaedah ini.

Untuk sebarang tempahan, pengguna kini boleh melayari pada portal rasmi MyEG bagi pengambilan sampel tersebut.