Artikel

MyEG Akan Perkenal Kit Ujian COVID-19 Mengunakan Air Liur – Rancang Bawa Ke Malaysia

Kepelbagaian kaedah kini mulai dipraktiskan oleh semua pihak, untuk mendepani dan mengesan penularan COVID-19 dengan lebih baik. Kini, My E.G Services Bhd (MYEG) bakal tampil dengan kit ujian saringan COVID-19 menggunakan air liur.

Kit tersebut akan digunakan bermula pada pasaran Filipina. Ia adalah hasil kerjasama I-Pay MYEG Philippines dan IP Biotech.

Menurut makluman Bursa Malaysia, kaedah ujian tersebut adalah selamat dan meningkatkan kapasiti ujian saringan untuk membendung penularan pandemik yang lebih besar berlaku.

Pengumpulan sampel dapat dilakukan secara terus pada lokasi di kediaman atau tempat pekerjaan. Tempoh keputusan ujian dikatakan mengambil masa sekitar sehari hingga 2 hari.

Selain Filipina, MyEG juga turut merancang untuk menerapkan pendekatan sama di Malaysia, bagaimanapun pihaknya masih menanti persetujuan untuk penggunaan kit ujian tersebut di negara.

Usaha ini dilihat dapat membantu meredakan tekanan kepada pekerja barisan hadapan negara yang telah bertugas tanpa lelah.