Artikel

YouTube Melihat Ke Arah Arena Edagang Untuk Perkembangan Seterusnya

YouTube kini merupakan salah satu destinasi yang dituju ramai dalam mendapatkan kandungan berbentuk video, selain turut untuk melakukan carian menggunakannya.

Selari dengan perkembangannya, kini pihak YouTube sedang melihat untuk integrasi sokongan edagang pada platform video berkenaan.

Melalui integrasi ini, kelak penerbit kandungan boleh berkongsi kandungan mereka dan pada masa yang sama menawarkan jualan produk terus melaluinya. Langkah ini akan memudahkan penerbit kandungan untuk menjana pendapatan tambahan menggunakan platform YouTube.

Untuk pengguna pula, anda terus boleh menikmati kandungan video – dan melakukan pembelian dan pembayaran tanpa perlu meninggalkan platform video berkenaan.

Pada hari ini, ramai penerbit kandungan menyertakan pautan pembelian yang membuatkan pengguna terpaksa meninggalkan laman YouTube untuk menyelesaikan transaksi pembelian. Dengan perubahan ini, YouTube dapat mengekalkan pengguna untuk tempoh yang lebih lama lagi, sekaligus turut bersaing menjadi salah satu laman edagang di arena web.

YouTube telah pun memulakan ujian beta untuk ciri ini, dan memfokuskan kepada produk kecantikkan dan elektronik buat masa ini.