Artikel

Anwar Ibrahim Dakwa Peroleh Sokongan Majoriti Untuk Membentuk Kerajaan Baharu

Anwar Ibrahim merangkap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini mendakwa pihaknya memiliki sokongan majoriti bagi membentuk kerajaan baharu.

Kenyataan ini sekaligus mengejutkan ramai pihak. Malah Anuar turut mengatakan sokongan tersebut turut merangkumi Menteri Parlimen.

Alhamdulillah kini saya telah mendapat sokongan yang kukuh dan menyakinkan daripada Ahli Ahli Parlimen untuk saya persembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agong. Ingin saya nyatakan di sini majoriti yang menyokong saya ialah Ahli Parlimen Melayu dan Islam.

Susulan kenyataan itu, Anwar Ibrahim turut menyatakan dirinya telah diperkenankan untuk mengadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 22 September, jam 11 pagi semalam namun tindakan itu terpaksa ditangguhkan berikutan Baginda menerima rawatan di Institut Jantung Negara.

Malah, pada sidang yang sama, Anwar Ibrahim turut menegaskan dengan angka sokongan majoriti ini, kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin telahpun jatuh.

Berdasarkan sidang media itu, beliau turut mengatakan pakatan kerajaan baharu ini akan memastikan pewakilan mereka mewakili semua rakyat negara – majoriti Melayu-Bumiputra dan semua kaum di negara ini.