Artikel

420,000 Pengguna Air Selangor Akan Alami Gangguan Bekalan

Bermula 14 Julai hingga 17 Julai 2020 ini, pengguna Air Selangor akan mengalami gangguan bekalan secara berjadual.

Kira-kira 420,000 pengguna di 290 kawasan Petaling, Klang, Gombak, Kuala Lumpur dan Kuala Langat akan mengalami gangguan tersebut.

Menurut Abas Abdullah – Ketua Operasi Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd, gangguan itu disebabkan oleh kerja-kerja menaik taraf di loji rawatan air (LRA) Fasa 3 Sungai Selangor, yang akan menyebabkan operasi ditutup.

Untuk makluman, peningkatan ini melibatkan penggantian beberapa injap utama dalam rangkaian untuk meningkatkan keberkesanan sistem dan membolehkan LRA berjalan dengan lebih baik.

Pemulihan bekalan air ini akan bermula pada 15 Julai (9 pagi), dan pihaknya menganggarkan bahawa 48% kawasan yang terjejas akan menerima bekalan air sebelum 16 Julai (9 pagi).

Malah, Air Selangor turut memberi jaminan bahawa 80% kawasan yang terjejas akan pulih pada 17 Julai (9 pagi). Manakala bekalan air dijangka pulih sepenuhnya pada hari yang sama pada jam 5 petang.

Seterusnya Air Selangor akan menggerakkan 91 kapal tangki air ke kawasan yang terjejas, dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis.

Pihaknya turut memberi peringatan bahawa gangguan bekalan air dan tempoh pemulihan ini adalah berbeza mengikut kawasan, lokasi geografi dan ketinggian premis pelanggan.

Bagi mengetahui maklumak lanjut berkenaan senarai kawasan yang terjejas, pembaca boleh melayari laman rasmi Air Selangor www.airselangor.com.