Artikel

Mahkamah Singapura Arah Siasat Hontop Energy Susulan Dakwaan Oleh CIMB

Mahkamah Tinggi Singapura telah mengarahkan agar Hontop Energy disiasat susulan sebuah dakwaan yang dibuat oleh CIMB Bank Berhad terhadap syarikat itu.

Sebuah penyiasat bebas telah dilantik mahkamah untuk mengawal-selia pelan penstrukturan semula Hontop.

CIMB adalah pemiutang terbesar Hontop dan sedang mendapatkan kembali wang sebanyak RM449 Juta (AS$105 juta) pinjaman yang dibuat oleh bank itu kepada mereka.

CIMB mendakwa bahawa Hontop berkelakuan mencurigakan, terutamanya dalam perjanjian yang dilakukan bersama syarikat petroleum terkemuka dunia – BP.

Hontop, cabang perdagangan kilang bebas China Wanda Holding Group Co Ltd, adalah salah satu daripada empat firma perdagangan komoditi di Singapura yang menghadapi masalah kewangan ketika harga minyak jatuh.

Secara keseluruhan, Hontop telah berhutang hampir RM2 trilion (AS$ 470 juta) kepada tujuh bank, sesuai dengan senarai pemiutang yang termasuk dalam afidavit tersebut. Firma perakaunan RSM Corporate Advisory Pte Ltd telah diwakilkan sebagai pengurus kehakiman sementara setelah permohonan bank itu, menurut firma undang-undang CIMB, Rajah & Tann dan afidavit tersebut.

Bagaimanapun, Hontop Energy dan peguamnya TSMP tidak memberi komen berkenaan afidavit CIMB dan pelantikan RSM itu.

Untuk makluman, afidavit itu melibatkan pembelian kargo Hantop dari Sugih Energy International Pte Ltd, yang kini dikenali sebagai Aeturnum Energy International Pte Ltd, dan memberitahu CIMB bahawa mereka menjualnya kembali ke BP Singapore Pte Ltd (BPS), unit BP. Focus Law Asia LLC, yang mewakili Aeternum Energy, mengesahkan transaksi dengan Hontop.

Menurut afidavit, dalam perjanjian pertama, CIMB bersetuju untuk membiayai penjualan Hontop kapal minyak ESPO Rusia Green Attitude kepada BP berdasarkan “akaun terbuka”, di mana barang dihantar dan dihantar sebelum pembayaran dijelaskan.

Ketika CIMB menghubungi BP untuk pembayaran pada bulan Februari, juru minyak mengatakan kepada bank bahawa kontrak dan pembayaran untuk kargo telah dikuasakan bawah perjanjian terpisah antara BP dan Hontop. Malah ketika itu ia mengatakan pihaknya masih belum menerima pembayaran dari Hontop.