Artikel

Pemalsuan Lesen Penerbangan – CAAM Gantung Sementara Khidmat Juruterbang Pakistan

Berikutan terdapat kenyataan sebilangan besar juruterbang Pakistan (40%) didakwa memalsukan lesen, kini telah digantung.

Kenyataan ini telah didedahkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Pakistan (PCAA) di mana seramai 262 dari 860 juruterbang Pakistan tidak menduduki peperiksaan penilaian.

Setelah membuat penilaian terhadap semua juruterbang asing yang bekerja di Malaysia dan demi keselamatan dan keselamatan penerbangan awam Malaysia, Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) memutuskan untuk mengantung sementara lesen mereka yang kini diambil bekerja oleh pengendali tempatan.

Susulan itu, segelintir negara juga telah bersepakat untuk menyekat juruterbang Pakistan dan melarang Pakistan International Airlines (PIA) daripada menjalankan operasi penerbangan keluar masuk dari negara mereka.

Setakat ini CAAM bersama PCAA sedang berkerjasama bagi mengesahkan kesahihan kelayakan lesen juruterbang Pakistan tersebut. Bagi mereka yang telah disahkan kelayakan itu akan kembali bekerja dengan serta-merta.