Artikel

Astro ‘Turun Taraf’ Susulan Laporan Kewangan Suku Pertama Tahun Kewangan 2021

Saham Astro Holdings Bhd turun sebanyak 6.12% atau enam sen kepada 92 sen.

Ini berikutan beberapa pusat penyelidikan membuat panggilan ‘turun nilai’, selepas syarikat TV berbayar ini mencatatkan keputusan kewangan suku pertama yang berakhir pada 30 April 2020 (1QFY21).

Menurut Bloomberg, sekurang-kurangnya tiga penganalisis telah menurunkan taraf syarikat ini.

Zhen Ye Khoo dari MIDF Research dan Amanda Foo Credit Suisse telah membuat panggilan ‘turun nilai’ untuk Astro, dari ‘beli’ sebelum ini, ke ‘neutral’ sekarang.

Sementara itu, penganalisis Kenanga, Clement Chua telah menurunkan saham ini menjadi “kurang berprestasi” dari “prestasi pasaran”, dan menurunkan harga sasarannya dari 90 sen hingga 83 sen – terendah antara semua.

Dalam catatan penyelidikan yang diterbitkan hari ini, Chua mengatakan dia ragu-ragu jika pemulihan aktiviti ekonomi dapat diterjemahkan secara positif kepada Astro secepat pelanggan mungkin tidak segera kembali ke kebiasaan penggunaan kandungan mereka yang lalu.

Astro melaporkan keuntungan bersih susut lebih dari separuh kepada RM73.84 juta pada 1QFY21, daripada RM176.20 juta setahun yang lalu.

Pendapatan syarikat ini turun 14.6% kepada RM1.05 bilion daripada RM1.23 bilion, akibat penurunan perbelanjaan iklan sebanyak -38% (adex).