Artikel

[RENCANA] Perubahan Tingkah Laku Pengguna Beri Kesan Pada Kaedah Pembelian – Go Shop

Sewaktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), rakyat Malaysia terhad dalam pergerakan mereka. Hasilnya, banyak pengguna beralih kepada perkhidmatan e-dagang untuk membeli barang keperluan. Go Shop kini telah bertindak balas terhadap perubahan tingkah laku pengguna dengan memperluaskan mereka.

Susulan daripada itu, Dr. Grace Lee – Ketua Pegawai Eksekutif Go Shop telah tampil berkongsikan pandangannya berkenaan situasi semasa. Artikel ini meliputi pelbagai perspektif seperti keperluan pengguna, inisiaitif yang telah dilaksanakan, penggunaan e-dagang serta kesan yang perlu dihadapi oleh kesemua perniagaan.

Inisiatif Yang Disediakan

Memahami keperluan produk segar dan makanan laut semasa PKP, Go Shop  kini telah memperkenalkan kategori baru ‘Makanan Segar & Beku’, untuk menyampaikan buah-buahan segar, sayur-sayuran, makanan laut beku dan makanan siap makan kepada pelanggan.

Ini telah menyumbang kepada peningkatan trafik web dengan purata 135%. Maklum balas pelanggan memberangsangkan dan muat turun aplikasi meningkat 281% dengan peningkatan 36% pengguna aktif bulanan dan pertumbuhan transaksi 40%. 

Go Shop menyokong perniagaan tempatan khususnya kepada PKS dan usahawan mikro. Sebahagian daripada ekosistem, rakan PKS tempatan telah menyumbang sekitar 95% daripada jumlah pendapatan Go Shop.

Sebahagian daripada usaha Go Shop untuk terus menyokong PKS adalah dengan bekerjasama  Imaginato untuk melancarkan Go Shop Ramadan dan Raya Bazaar untuk perniagaan F&B kecil untuk menyediakan pasaran percuma bagi senaraikan produk mereka. Rakan PKS tempatan dapat memanfaatkan jangkauan pelanggan 2.2 juta serta pelbagai platform TV, radio dan digital. Tindakan ini ditambah dengan pengeluaran kandungan dan kemahiran pemasaran untuk melibatkan pengguna mereka. Bazar kini memiliki lebih daripada 100 PKS.

Kesan Yang Diterima Ketika PKP Ini

Go Shop hanya dibenarkan melakukan rakaman studio minimum sesuai dengan SOP, pasukan ini didorong untuk menyesuaikan dan meneroka cara-cara berita untuk menghasilkan kandungan secara kreatif. Pasukan ini juga memberi tumpuan kepada inisiatif digital untuk memanfaatkan peluang baru dengan menjangkau pelanggan menggunakan platform media sosial seperti kandungan video pendek di Facebook dan TikTok, serta secara aktif mengerjakan kempen baru dengan pesanan yang berbeza untuk menjangkau lebih luas pelbagai penonton.

Kemas kini seluruh platform media sosial menjadikan Go Shop sentiasa terkini dan relevan sehingga berjaya mencapai peningkatan 214% untuk tontonan video harian dan peningkatan 177% untuk jumlah capaian harian rata-rata di platform media sosial.

Ketika e-dagang mula diperkenalkan di Malaysia, pelbagai tawaran dan promosi mula dipertimbangkan. Pihak Go Shop kini mula memberi tumpuan kepada peruncitan dalam dan luar talian, terutama pada masa-masa mencuba ini. Di mana, peningkatan pada persaingan dilihat semakin sengit dan peningkatan bilangan peruncit dalam talian juga semakin tinggi. 

Walau bagaimanapun, pembezaan utama Go Shop adalah kandungan siaran bagi memastikan tontonan kekal relevant. Sebagai jenama hiburan pengguna, Go Shop ingin memastikan penonton terus terlibat melalui secara terus melalui siaran ini dapat mengalakan proses interaktif. Ini kerana menerusi siaran tersebut perincian produk dapat dilakukan.

Bagi jangka masa panjang pula, Go Shop ingin memperkukuhkan keupayaan mereka dalam menjadi organisasi yang berpusatkan data dan teknologi untuk memberikan pengalaman yang menggembirakan ketika berbelanja dengan mereka.

Potensi E-dagang Ketika Krisis COVID-19

E-dagang sebagai sebahagaian dari keseluruhan industri runcit, ia adalah revolusi bagaimana peruncitan berkembang atau didigitalkan. Sepanjang 5 tahun kebelakangan ini di Malaysia, kita telah menyaksikan ledakan bagaimana syarikat e-dagang telah berkembang dengan kuat. Pandemik ini telah mempercepat pertumbuhan. E-dagang dikenali secara meluas sebagai model kemasukan kos yang lebih rendah dengan potensi pelanggan yang lebih luas pada satu ketika. 

Walau bagaimanapun, e-dagang juga terkenal dengan potongan harga dan pemasaran yang tinggi untuk memikat pelanggan. Kemajuan para pemain e-dagang menjadi semakin penting dalam menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara secara keseluruhan. 

Sebagai pengguna, walaupun kita semua adalah pembeli, kita telah mengetahui bahawa pembelian melalui platform digital iaitu e-dagang adalah lebih selamat dan lebih mudah, dan bukan hanya mengenai potongan atau tawaran, terutamanya memandangkan latar belakang pandemik semasa. Dalam jangka panjang, perniagaan e-dagang dengan bahagian runcit yang semakin meningkat perlu berkembang dan menggunakan model perniagaan yang lebih menguntungkan yang akan membantu mempercepat pertumbuhan negara.