Artikel

Pendapatan Ekuiti ETF Pacific Global AS Catat Peningkatan Pada Hasil Dividen 3.74%

Meskipun, dunia kini sedang melalui ketidaktentuan ekonomi berikutan penularan COVID-19 namun terdapat perdebatan bahawa pertumbuhan dan strategi nilai masih lagi dapat diteruskan.

Menerusi kenyataan FactSet, pendapatan ekuiti ETF bagi Pacific Global AS telah memiliki simpanan saham yang tinggi. Di mana, ETF USDY, + 3.29% dikendalikan secara aktif, memiliki 398 saham bernilai dan mempunyai hasil dividen sebanyak 3,74%, hampir dua kali ganda daripada penanda aras pasaran iaitu S&P 500 Index SPX, + 0,82%, yang mempunyai hasil 1.87  %.

Untuk makluman Pacific Global AS Pendapatan Ekuiti ETF ini telah ditubuhkan pada Februari 2019. Ia diuruskan oleh Cadence Capital Management, anak syarikat Pacific Life Insurance Co. di Boston, dengan aset sekitar $ 2 bilion di bawah pengurusan.  Michael Skillman, Ketua Pegawai Eksekutif Cadence Capital Management.

Skillman mengatakan strategi pertumbuhan dengan penekanan yang tinggi terhadap syarikat teknologi adalah sangat bagus khususnya ketika ia memberi manfaat. Ini kerana sekiranya hal itu berubah syarikat tersebut akan menjadi lawan persaingan. 

Dia dan pasukannya mengimbangi semula portfolio ETF Pendapatan Ekuiti Pacific Global AS setiap suku tahun.  Mereka bermula dengan Indeks Nilai Russell 1000, yang memiliki 768 saham, dan mengecilkan kumpulan dengan hasil dividen yang sekurang-kurangnya sedikit lebih tinggi daripada purata.  

Kemudian mereka memberi penekanan yang lebih besar pada syarikat yang telah meningkatkan dividen sekurang-kurangnya lima tahun berturut-turut, dengan pemberat yang lebih besar bagi syarikat yang telah meningkat selama 10 tahun berturut-turut, dan seterusnya.  Mereka juga mencari syarikat yang mempunyai kecairan yang mencukupi dan menyingkirkan mereka yang menghadapi masalah kewangan.

Berikut adalah perbandingan pulangan tahunan purata (dengan dividen dilaburkan semula) untuk Russell 1000 Growth Index RLG, + 0.68%, Russell 1000 Value Index RLV, + 1.00% dan S&P 500 hingga 1 Jun: 

Penekanan pada pemodalan pasaran ini telah memainkan peranan penting, kerana lima pegangan teratas dalam Indeks Pertumbuhan Russell 1000 – Microsoft Corp. MSFT, + 1,13%, Apple Inc. AAPL, + 0,46%, Amazon.com Inc. AMZN,  + 0,05%, Facebook Inc. FB, + 0,34% dan Google Inc. GOOG, + 0,51% GOOGL, + 0,51% – membentuk gabungan 34,4% dari indeks.  Mereka merangkumi 21.6% dari S&P 500.

Apabila portfolio diimbangi semula, tidak ada stok yang merangkumi lebih dari 1.25% portfolio.  Skillman dan pasukannya akan menjual saham mana-mana syarikat yang telah memotong dividen.  

Ketika dipersoalkan tentang kerugian bagi setiap jualan saham syarikat yang telah menurunkan nilai dividen, dia mengatakan sekiranya pemain mengambil kerugian tersebut, sambil membeli saham dengan hasil lebih tinggi, maka mereka akan perolehi keuntungan dalam jangka panjang. Ini kerana kepelbagaian dana juga akan mengehadkan kerugian tersebut.

Menyentuh tentang kepelbagaian dana, Skillman mengatakan dia yakin syarikat berada dalam posisi yang baik untuk persekitaran ekonomi yang sukar yang muncul dari wabak COVID-19.

Malah, ketidakpastian kesan krisis ini turut didorong akan hubungan perdagangan AS-China yang tegang, rusuhan sosial, dan nilai ekuiti yang rendah. Perkara tersebut kelihatan telah merancakkan lagi keadaan ekonomi semasa.