Artikel

Top Glove, Hartalega, IHH Healthcare, Antara 10 Syarikat Terbesar Di Malaysia

Sepuluh syarikat terbesar di Malaysia, berdasarkan permodalan pasaran adalah Maybank, Tenaga Nasional, Public Health, Petronas Chemicals Group, IHH Healthcare, Hartalega Holdings, Maxis, Top Glove Corp, Misc dan CIMB Group Holdings.

Antara yang menarik perhatian adalah Hartalega Holdings dan Top Glove Corp – di mana kedua-dua ini telah mencapai paras tertinggi pada harga saham.

Peningkatan ini didorong atas keyakinan para pelabur ke atas pembuatan sarung tangan, susulan krisis COVID-19 menjadikan permintaan produk tersebut meningkat pada pasaran.

Pada papan catatan Bursa Malaysia menunjukkan saham Top Glove dan Hartalega telah meningkat masing-masing sebanyak 116% dan 78% sepanjang satu bulan yang lalu.  Dalam lima hari terakhir perdagangan, saham telah meningkat lebih dari 30%.

Melihat penilaian sejarah, Hartalega telah berjaya mengekalkan status quo mengatasi Top Glove dari segi cap pasaran setelah berjaya mengatasi Top Glove sejak 2013.

Pada bulan Ogos 2018, Hartalega dilihat berjaya mengatasi Top Glove sebanyak RM9.3 bilion.

Menurut data Bloomberg yang dikemas kini pada bulan Mei, terdapat 12 cadangan “beli” dan satu “simpan” untuk Top Glove, dengan harga sasaran (TP) antara RM9.20 hingga RM20.50, yang menyiratkan kenaikan harga sahamnya lebih jauh, dinilai oleh anggaran terbaik.

Sementara itu, untuk Hartalega, terdapat lapan cadangan “beli”, 11 “simpan” dan tiga “jual”, dengan TP antara RM5.95 hingga RM11.39.  Rangkaian teratas TP mungkin menunjukkan bahawa kenaikan Hartalega dilihat terhad.

Walaupun begitu, dengan Top Glove berjaya merapatkan jurang dengan sedikit margin – perbezaan pada masa ini sekadar berjumlah sekitar RM4.08 bilion. Beberapa pihak berpendapat Top Glove akan segera merebut kembali kedudukan sebagai pengeluar sarung tangan pada permodalan pasaran.