Artikel

Firma Pelaburan Franklin Templeton Pecat Wanita Yang Didakwa Rasis

NEW YORK: Firma pelaburan terkenal dunia, Franklin Templeton, telah mengambil langkah untuk memecat wanita yang didakwa seorang rasis.

 

Sebuah video seorang wanita kulit putih, Amy Cooper – yang memanggil polis mengenai pemerhati burung hitam di Central Park di New York telah menjadi viral, mencetuskan kemarahan tentang orang Amerika Afrika yang dilaporkan palsu kepada polis.

Klip itu, yang disiarkan di Twitter dan dilihat 30 juta kali, difilemkan oleh lelaki itu, Christian Cooper, yang mengatakan bahawa dia telah meminta wanita itu untuk mengikat anjingnya.

Amy Cooper dan Christian Cooper mempunyai nama keluarga sama, namun tidak ada pertalian hubungan.

Dia berjalan kaki pada hari Isnin di kawasan berhutan di Central Park New York untuk tujuan memerhati burung.

Ketika wanita itu berusaha untuk mengawal anjing itu, dia menghampiri Cooper dan kemudian dilihat membuat panggilan telefon.

“Saya akan memberitahu mereka bahawa ada seorang lelaki Afrika-Amerika yang mengancam nyawa saya,” katanya kepada Cooper sambil muncul untuk menghubungi nombor 911.

“Ada seorang lelaki Afrika-Amerika, saya di Central Park. Dia merakam saya dan mengancam saya dan mengancam anjing saya,” dia kemudian memberitahu pengendali.

Pergaduhan ini menimbulkan kemarahan di media sosial, dengan pengguna memanggil wanita itu “Karen”, istilah yang popular dalam talian untuk menggambarkan wanita kulit putih yang berhak.

Datuk Bandar New York, Bill de Blasio mengutuk tindakannya sebagai “perkauman, jelas dan sederhana.”

“Dia memanggil polis KERANA dia adalah orang kulit hitam. Walaupun dia yang melanggar peraturan. Dia memutuskan dia adalah penjenayah dan kami tahu mengapa. Kebencian seperti ini tidak ada tempat di kota kami,” katanya.

Wanita itu dikenali sebagai Amy Cooper, tidak ada hubungannya dengan lelaki yang dia berdebat.


Dia bekerja di bidang insurans di syarikat pengurusan pelaburan Franklin Templeton.

Menurut Franklin Templeton, “kami mengecam apa jua tindakan rasis dan telah memecat pekerja yang berkenaan dengan insiden tempoh hari”.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter Selasa, Franklin Templeton mengatakan bahawa pihaknya telah memecat seorang pekerja dengan segera setelah siasatan.

“Kami tidak bertolak ansur dengan perkauman di Franklin Templeton,” kata syarikat itu.

Di Facebook, Christian Cooper mengatakan bahawa dia telah menawarkan anjing itu rawatan setelah wanita itu menolak permintaannya untuk mengikat anjing itu.

“Ketika itulah saya memulakan rakaman video dengan iPhone saya, dan ketika Karen dalamannya muncul sepenuhnya dan berubah gelap,” tulisnya. – AFP