Artikel

Cradle Umum Pelantikan Rafiza Ghazali Selaku CEO Baharu

Cradle Fund hari ini mengumumkan pelantikan Rafiza Ghazali selaku Ketua Pegawai Eksekutif baharu Kumpulan.

Pelantikan ini akan berkuat kuasa mulai 1 Jun 2020.

Rafiza sememangnya memiliki pengalaman yang luas dalam bidang strategi, inovasi, kewangan serta pengurusan perniagaan. Beliau merupakan Ketua Pegawai Kewangan Velesto Energy Berhad, sebuah syarikat multinasional dalam sektor minyak dan gas yang diasaskan di Malaysia.

Rafiza telah memulakan kerjaya beliau di Arthur Andersen & Co. di Australia dan kemudiannya telah memegang jawatan kanan di beberapa organisasi terkemuka termasuklah Bank Negara Malaysia (BNM), RHB Investment Bank Berhad, Thomson Reuters dan Sime Darby Berhad.

Pelantikan Rafiza akan mengukuhkan komitmen Lembaga Pengarah bagi memastikan peranan Cradle dalam mewujudkan ekosistem yang mampan bagi komuniti syarikat-syarikat startup lebih kukuh sewaktu krisis COVID-19 ini.

Menurut Datuk Yvonne Chia, Pengerusi Cradle pemilihan jawatan ini telah melibatkan kerjasama rapat dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan juga Kementerian Kewangan Malaysia (MOF). Tindakan ini bagi memastikan syarikat startup Malaysia mampu berkembang seiring dengan perubahan landskap ekonomi yang semakin berubah.